balkón / JúL 2017 / BRNO

Balkón na pavlači

Balkón na pavlači predstavoval úplne nový typ projektu. V konečnom dôsledku sme tu využili všetky typy exteriérovej výsadby, od zavesených črepníkov na zábradlí cez voľne stojace kúsky až po vytvorenie konštrukcie bylinkovej vertikálnej steny.

Zelená pavlač sa nachádza v meštiackom dome v centre Brna. Požiadavka bola jednoduchá: ozeleniť pavlač ako okrasnými tak úžitkovými rastlinami a vytvoriť príjemný priestor, kde sa dá aj príležitostne posedieť. Najväčšími limitmi bola priechodná šírka pavlače a priame slnečné žiarenie počas celých letných dní. Aby sa z priechodnej šírky pavlače (slúžiacej ako úniková požiarna cesta) zobralo čo najmenej, navrhla sa za zábradlím pavlače samostatná paletová konštrukcia pre kochlíky. Do týchto kochlíkov sa umiestnili okrasné trávy a trvalky znášajúce teplo a svetlo. Na fasáde budovy sa vytvorila pletivová konštrukcia, na ktorú sa upevnili kochlíky s bylinkami. Samostatne stojace črepníky s okrasnými sukulentmi boli umiestnené k dverám do bytu. Nakoniec sa nad celý priestor pavlače upevnila svetelná reťaz s malými žiarovkami, vďaka ktorej bol priestor každý večer jemne osvetlený. Na posedenie sa ku stene postavili brezové pne a pavlač bola pripravená na večerné posedenie pri víne.